Pages

Wednesday, 15 September 2010

Does the New Testament have anything to say about ethics today?- Jan van der Watt

Soort activiteit: Oratie
Datum: Donderdag 16 september 2010
Tijd: 15:45
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Radboud Universiteit, Nijmegen
Faculteit: Faculteit der Religiewetenschappen

Sprekerde heer prof. dr. J.G. van der Watt
Titel oratie: ‘Thou shalt… do the works of God?!’ Does the New Testament have anything to say about ethics today?
Beschrijving:  Kan het Nieuwe Testament, tweeduizend jaar geleden geschreven in een compleet andere wereld, serieus worden genomen in huidige ethische debatten? Zelfs veel christelijke ethici beantwoorden die vraag ontkennend. Hedendaagse studies naar de ethiek van het nieuwe testament gaan verder dan de traditionele lijst van geboden die theologen vaak gebruiken.

Jan van der Watt, hoogleraar Exegese van het Nieuwe Testament en Bronteksten van het Christendom aan de Radboud Universiteit Nijmegen, beargumenteert in zijn inaugurele rede dat de vorming van ethisch handelen te maken heeft met identiteitsvorming, waardebepaling, principes en daaruit resulterende acties. Ethiek is niet te beperken tot specifieke acties, maar hangt samen met de presentatie van een persoon als geheel, als ‘ethische agent’ (agent in de zin van handelend persoon). Door ethiek in het Nieuwe Testament zo te benaderen, is ze ook toepasbaar in discussies over ethische kwesties van vandaag.

http://www.ru.nl/religiewetenschappen/actueel/agenda/@778857/oratie-hoogleraar/

2 comments:

francois mulder said...

Sien uit na jou terugrapport oor Prof Jan se lesing! Intussen die volgende interessante dinge oor die opstanding raakgelees:

http://www.christiananswers.net/q-eden/edn-t014.html

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,920335,00.html

http://www.lightofmessiah.org/resources/articles/jewish_perspective_on_resurrection.php

Frederik Mulder said...

One of the very important theological issues which prof Jan van der Watt emphasized in his lecture, is that the days are gone for Johannine scholars to continue to think that there is NO ethics in the Gospel of John.
Very prominent theologians attended the oratio including proff R Zimmermann, U Busse, M Menken, G von Belle to name but a few.